Moučníky a cukroví

Pajerský koláč

Recept německých hospodyň, dochoval se dodnes v Jihlavě a okolí.

Pajerské koláče se pečou o pouti ve velkém a Silvie Čermáková, které jej s námi v Babičkách připravovala, zadělává dávku těsta na 5 až 6 kusů.

Těsto

1 kg hladké mouky
20 dkg práškového cukru
16 dkg sádla
8 dkg kvasnic
4 žloutky
sůl
teplé mléko

Nádivka

7 kostek tvarohu
žloutky
cukr
rozinky

Posyp

cukr
1 kostka másla
strouhaný perník

Z hladké mouky, teplého mléka a droždí necháme v vzejít kvásek. Smícháme vaječné žloutky, moučkový cukr, špetku soli, hladkou mouku a sádlo. Přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na vařečku. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 6 až 7 hodin.

Před dalším zpracováním těsta si připravíme náplň do koláče. Patří do ní tvaroh, žloutky, moučkový cukr podle chuti, mléko a rozinky.

Z vykynutého těsta vyválíme tenkou placku. Silvie doporučuje použít jako podložku pečicí papír, na kterém pak koláč přeneseme rovnou na plech. Na placku těsta navršíme tvarohovou náplň a pomocí pečicího papíru přehneme okraje směrem ke středu tak, aby vznikl velký obdélník.

Okraje koláče pomažeme vaječným bílkem. Koláč pak opatrně přemístíme na plech. Pečeme při teplotě 160 stupňů 20 až 25 minut, dokud nejsou okraje do zlatova. Troubu necháme předehřát a nastavíme spodní i horní ohřev.

Ještě horký koláč hojně posypeme strouhaným perníkem a posypeme moučkovým cukrem. Na závěr vše přelijeme rozpuštěným máslem.

Ohodnoťte tento recept: 

211 hlasů

Další recepty Celý díl