Různé

Pajfálský knedlík

Výjimečný knedlík, v ubrousku vařený.

asi pro 4 osoby

300 na kostičky pokrájené opražené žemle
250 ml mléka
50 ml smetany
2 vejce
sníh se 3 ušlehaných bílků
60 g hrubé mouky
špetičku muškátového květu
100 g uzeného masa (např. uzené krkovice) nakrájeného na kostičky
špetičku soli
cibuli nakrájenou na kostičky
hrst nakrájené petrželky kudrnky
sádlo na potření ubrousku
trochu strouhanky na posypání ubrousku
bílý látkový ubrousek
2 gumičky

Na pánvi osmahneme uzené maso a po chvíli přidáme i cibulku. Ze dvou vajec oddělíme žloutky, přilijeme mléko, smetanu, vsypeme mouku, osolíme a vše metlou prošleháme.

Do mísy vsypeme kostičky opražené žemle a směs, kterou jsme před chvílí připravili. Přidáme petrželku a špetku muškátového květu. Z pánve do mísy přesypeme opečené uzené s cibulkou.

Přidáme také našlehaný sníh, který je důležité vmíchat pouze lehce.

Látkový ubrousek potřeme sádlem a posypeme strouhankou. Na ubrousek poté navršíme hmotu z mísy a rolováním vytvoříme tvar knedlíkové šišky. Konce zatočíme a zajistíme gumičkami.

Knedlík opatrně vložíme do vroucí vody a na mírném plameni vaříme 40 až 45 minut. Knedlík ve vodě hodně nabyde, proto potřebujeme dostatečně velký kastrol.

Po uvaření knedlík vyjmeme a necháme odejít páru, knedlík však nepropichujeme. Pak už můžeme nakrájet a podávat jako přílohu (například k houbové omáčce).

Ohodnoťte tento recept: 

68 hlasů

Další recepty Celý díl