Ovocná jídla

Dýňovo-ananasový kompot

Naše šetrné babičky vymyslely další, dnes už téměř zapomenutý recept, jak zpracovat dýni ze zahrádky, zvýraznit její chuť a přidáním ananasového kompotu získat větší množství kompotů na zimu.

plechovka hotového ananasového kompotu
1 kg na kostičky nakrájené dýně
1 bio citron
200 g krystalového cukru
1 svitek skořice
několik hvězdiček badyánu
několik hřebíčků

Omytý citron nakrájíme na kolečka. Na 1 kilogram dýně nakrájené na kostičky počítáme 200 g krystalového cukru, který vsypeme do kastrolu s vodou. Přidáme svitky skořice, hvězdičky badyánu, voňavý hřebíček a krátce povaříme. Vsypeme nakrájenou dýni a vaříme dalších 5 minut. Šárka použila dýni hokkaidó, po vzoru našich babiček však můžeme vyzkoušet i tykev obecnou. Přilijeme šťávu ze dvou citronů a můžeme plnit sklenice. Na dno vložíme kolečko citronu a do hrnce s dýní přidáme ananasový kompot i se šťávou. Směsí pak naplníme sklenice. Sterilujeme pouze krátce, kompot ve sklenicích se nesmí vařit.

Ohodnoťte tento recept: 

14 hlasů

Další recepty Celý díl