Trnkový likér
Podle Šárky Jelínkové
trnky, které jsme nasbírali po prvním mrazu, anebo je dali zmrznout do mrazáku
koření: pár kousků badyánu, svitky skořice, hřebíček
cukr krystal
trochu převařené zchladlé vody
kvalitní bílý alkohol
Trnky vsypeme do lahve se širokým hrdlem, a rozšťoucháme je šťouchadlem na brambory. Rozmačkané trnky zasypeme cukrem a zalijeme převařenou zchladlou vodou. Poté ještě přidáme koření a směs důkladně promícháme. Koření, které se do trnkového likéru přidává, je pro naše trávení to pravé. Badyán, skořice i hřebíček ulevují při žaludečních a trávicích obtížích. (A pokud vám v zimě doma dojde čaj, klidně si ho uvařte právě z tohoto kořen.) Směs poté zalijeme alkoholem tak, aby trnky byly ponořené, a lahev uzavřeme. Necháme macerovat po dobu jednoho měsíce a nádobu občas protřepeme. Po měsíci obsah lahve scedíme do uzavíratelných lahví, ve kterých ho chceme skladovat.
Ohodnoťte tento recept: