Pečený bůček s pelyňkem brotanem
Recept našich babiček, které pelyněk používaly jako bylinu na podporu trávení vydatnějších jídel.
Pelyněk brotan nebili boží dřevec pochází ze Středomoří a bývá k dostání v zahradnictví. Často se pěstuje jako okrasný polokeř, aniž by pěstitelé využívali jeho léčivé účinky. A protože tahle bylinka příznivě ovlivňuje trávení, připravuje se z ní i čaj a používá se do žaludečních likérů.
špalíček slaniny
vepřový bůček
lístky pelyňku brotanu
rostlinný olej
sůl
3 celé menší cibule
Slaninu nakrájíme na špalíčky. Ostrým úzkým nožem uděláme do bůčku zářezy a maso prošpikujeme. Z pelyňku otrháme lístky. Maso nařežeme do tvaru mřížky. Nebojíme se udělat hlubší zářezy. Pelyněk utřeme se solí a s rostlinným olejem. Lístky božího dřevce příjemně voní po citrónu. Směs pak naneseme do zářezů v bůčku. Pekáč vylijeme tenkou vrstvou oleje a vložíme do něj maso. Přidáme i celé cibule ve slupce a mírně podlijeme vodou.
Základem úspěchu téhle tradiční lahůdky je tedy pomalé pečení při nízké teplotě, tedy na 3 hodiny při teplotě 150 °C. Tenhle kuchyňský trik našich babiček rozhodně stojí za vyzkoušení.
Ohodnoťte tento recept: