Nápoje nealkoholické
Řepný kvas
Na třílitrovou sklenici tohoto elixíru zdraví ruských a polských babiček budeme potřebovat třičtvrtě kila červené řepy.
3/4 kg červené řepy
2 litry vody
200 g cukru krystal
1 kostka droždí
100 g rozinek
Syrovou červenou řepu oloupeme, nahrubo nastrouháme a vsypeme do sklenice. Obsah lahve zalijeme dvěma litry převařené zchladlé vody. Přidáme 200 gramů krystalového cukru. Rozlámeme kostku droždí a přidáme ještě 100 gramů rozinek pro chuť. Vše důkladně promícháme. Poté přikryjeme papírovou utěrkou či gázou. Necháme stát v teple 6 - 7 dní. Každý den 2x promícháme a sbíráme pěnu, která se utvoří. Poté přecedíme do uzavíratelné lahve, uchováváme v chladu a pijeme pro zdraví.
Ohodnoťte tento recept:
86 hlasů