Luštěniny a obiloviny

Čočka se smetanovou omáčkou ala svíčková

V našem pořadu už jsme se několikrát věnovali tomu, jak si naše babičky uměly poradit, když jim ve spíži něco scházelo, anebo měly prostě a jednoduše hluboko do kapsy…

V dobách našich babiček a dědečků se ve většině rodin maso jedlo jen v neděli. A někdy ani to ne. Dobrými náhradníky byly v tomto případě luštěniny, které obsahují rostlinné proteiny.

1/2 kila čočky
1 velká mrkev
1/2 celeru
1 kořen petržele
sádlo, máslo či rostlinný olej
1 cibule
1 kelímek zakysané smetany
mletý pepř
sůl
špetka cukru
vejce na volská oka
jakýkoliv bujon nebo vývar, ve velké nouzi jen vodu
tymián a petrželka
citron na dochucení (není-li, tak ocet)

Čočku vypereme a namočíme na půl hodiny do studené vody. Cibuli osmahneme na tuku či oleji do růžova. Přidáme čočku, zalijeme vývarem, opepříme, přidáme zeleninu nakrájenou na jemné proužky, trošku tymiánu a pod poklicí vaříme asi tak 20 minut doměkka. Vodu můžeme dolít během dušení dle potřeby, potřebujeme spíše, aby byla směs hustší a netekla jako polévka.

Vmícháme zakysanou smetanu, dochutíme šťávou z citronu, v nouzi ocet, ten babičky v kuchyni používaly do jídel naprosto běžně. Můžeme dosolit, případně i přisladit. Na závěr vmícháme trošku petrželky, čerstvé nebo i sušené. Z vajec usmažíme volská oka. Podáváme s chlebem.

Ohodnoťte tento recept: 

12 hlasů

Další recepty Celý díl