Letní rýžový nákyp


Zapomeňme na školní jídelny, které tomuto pokrmu pokazily reputaci, a dejme rýžovému nákypu šanci. Stojí to za to.
Na 2 porce
130 g rýže (nejlépe kulatozrnné, jde o typ rýže určený například pro přípravu italského rizota)
mléko na zalití rýže
špetka skořice na posypání
2 jablka
maliny (čerstvé, můžeme vyzkoušet i mrazem sušené)
2 lžíce cukru krupice
3 vejce
Rýži vsypeme do hrnce, posypeme skořicí a zalijeme mlékem. Rýži uvaříme. Mícháme a dáváme pozor, aby se nám mléko nepřichytilo.
Jablka nakrájíme na kostičky, vsypeme do hrnce a přidáme cukr. Opět promícháváme a necháme zkaramelizovat.
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vmícháme do uvařené rýže. Přidáme část ušlehaných bílků a lehce promícháme.
Takto připravenou rýži rozdělíme do misek vymazaných máslem, poté pokryjeme vrstvičkou jablek a malin, přidáme další vrstvu rýže a na tu navršíme sněhový kopeček z bílků. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě 180 stupňů, dokud čepice z bílků nezíská zlatavou barvu.
Ohodnoťte tento recept: