Zeleninová jídla

Chřest s opraženou strouhankou a máslem

Čerstvý chřest je ceněný pro svůj obsah vitamínů a minerálů. Na jaře pročistí náš organismus a sníží hladinu cholesterolu. Labužníci na něm ale samozřejmě oceňují především jeho typickou chuť.

Skladování a čištění

Pokud seženeme čerstvý chřest, je nejlepší jej rovnou zabalit do vlhké utěrky. Takto jej můžeme i skladovat v ledničce. Šéfkuchař Radek David ale doporučuje ještě další způsob: chřest po přinesení domů seřízneme o půl centimetru až centimetr a celý svazeček postavíme do misky se studenou vodou. Takto jej můžeme také přechovávat v ledničce, kde vydrží i týden.

Bílý chřest musíme oloupat celý, u zeleného záleží na tom, jak je výhonek silný. U silnějších výhonků oloupeme alespoň část, slabší výhonky se nemusejí loupat vůbec. Stačí nám k tomu obyčejná škrabka na zeleninu. Obecně se dá říci, že zelený chřest vaříme v osolení vodě po dobu 2 minut, bílý 3 minuty. Řídíme se také tím, jak silné chřestové výhonky máme.

svazek zeleného čí bílého chřestu, popřípadě obojí
přepuštěné máslo
změklé běžné máslo
sůl
strouhanka

Následující úprava chřestu patří k těm nejjednodušším, výsledkem je ovšem delikatesa na našem talíři. Strouhanku opražíme na sucho na pánvi za stálého míchání. Poté rozehřejeme přepuštěné máslo a uvařený chřest lehce orestujeme.

Ke chřestu přidáme ještě lžíci změklého másla, špetku soli a posypeme jej opraženou strouhankou. Pak už stačí jen naservírovat na talíř. Chřest můžeme podávat samotný, anebo s vařenými bramborami.

Další recepty Celý díl