Řepánky z červené řepy


Zdravá řepa na dva snadné způsoby.
200 předem uvařené a oloupané červené řepy
200 g vychlazeného másla
200 g prosáté pšeničné mouky hrubé
200 g prosáté pšeničné mouky hladké
½ jedlé sody
špetka soli
Na náplň
švestková povidla
mletá skořicinebo
kozí sýr
nakládaný pepř
Na jemném struhadle nastrouháme 200 g předem uvařené a oloupané červené řepy. Dále nahrubo nastrouháme 200 g vychlazeného másla.
Přisypeme 200 g prosáté pšeničné mouky hrubé a stejné množství mouky hladké a přidáme jedno celé vejce. Do těsta patří také půl lžičky jedlé sody a špetka soli.
Směs důkladně prohněteme a vypracujeme hladké těsto, které necháme hodinu odležet v ledničce.
Na pomoučněné pracovní ploše z těsta vyválíme silnější plát.
Poté vykrajujeme kolečka, na která navršíme náplň ze švestkových povidel se skořicí nebo z kozího sýra smíchaného s nakládaným pepřem.
Kolečka přehneme napůl, okraje k sobě přitiskneme a pomocí vidličky vytvoříme vroubkované okraje.
Řepánky pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů přibližně 15 až 20 minut.
Ohodnoťte tento recept: