Různé

Řepánky z červené řepy

Zdravá řepa na dva snadné způsoby.

200 předem uvařené a oloupané červené řepy
200 g vychlazeného másla
200 g prosáté pšeničné mouky hrubé
200 g prosáté pšeničné mouky hladké
½ jedlé sody
špetka soli

Na náplň

švestková povidla
mletá skořici

nebo

kozí sýr
nakládaný pepř

Na jemném struhadle nastrouháme 200 g předem uvařené a oloupané červené řepy. Dále nahrubo nastrouháme 200 g vychlazeného másla.

Přisypeme 200 g prosáté pšeničné mouky hrubé a stejné množství mouky hladké a přidáme jedno celé vejce. Do těsta patří také půl lžičky jedlé sody a špetka soli.

Směs důkladně prohněteme a vypracujeme hladké těsto, které necháme hodinu odležet v ledničce.

Na pomoučněné pracovní ploše z těsta vyválíme silnější plát.

Poté vykrajujeme kolečka, na která navršíme náplň ze švestkových povidel se skořicí nebo z kozího sýra smíchaného s nakládaným pepřem.

Kolečka přehneme napůl, okraje k sobě přitiskneme a pomocí vidličky vytvoříme vroubkované okraje.

Řepánky pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů přibližně 15 až 20 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

29 hlasů

Další recepty Celý díl