Různé

Křenová omáčka

Křen selský se odjakživa podává k masům či uzeninám. Kromě toho, že podporuje trávení, obsahuje velké množství vitamínu C, a proto je nejúčinnější nastrouhaný zasyrova. Naši předkové ho konzumovali v mnohem větší míře, než my dnes, a to i z toho důvodu, že kořen křene se dá dobře skladovat a dlouho vydrží.

půl litru vývaru hovězího nebo uzeného
půl litru mléka
jednu 33% smetanu ke šlehání
asi tři lžíce hladké mouky
cukr
sůl dle potřeby
a 4 PL nastrouhaného křenu chceme-li, aby měla omáčka říz

V kastrolu smícháme vývar a mléko. Přidáme lžičku cukru a přivedeme k varu. Hladkou mouku rozšleháme ve smetaně, směs vlijeme do vývaru a krátce povaříme. Poté vmícháme nastrouhaný křen a ještě krátce prohřejeme. Dosolíme podle chuti.

Podáváme s houskovým knedlíkem, libovým uzeným nebo vařeným hovězím masem.

Ohodnoťte tento recept: 

111 hlasů

Další recepty Celý díl