Papriková pasta
Následující recept je důkazem, že fermentovat neboli zkvasit se dá skoro všechno.
žlutá, červená a oranžová papriky
čerstvé chilli papričky podle chuti
česnek
citrusové listy
sůl
pár lístků máty
Směs paprik a ostatních přísad rozmixujeme. Zvážíme si nádobu prázdnou a poté naplněnou paprikovou směsí. Z rozdílu hmotnosti vypočteme tři procenta, což je množství soli, které budeme potřebovat. Tu pak ke směsi vmícháme. Nádobu necháme stát 14 dní při pokojové teplotě a denně promícháváme. Po čtrnácti dnech můžeme pastu uložit do ledničky, kde nám však bude sice pomalu, ale jistě kvasit dál, podobně, jako je tomu u kysaného zelí. Druhou možností je zastavit proces kvašení přimícháním octa, který by měl tvořit asi 6 procent objemu pasty.
Ohodnoťte tento recept: