Hrušková přesnídávka pro děti
Z rodinného receptáře Heleny Vrábkové.
na 4 skleničky přesnídávky o objemu 2 dcl
přibližně kilogram hrušek, vybíráme raději měkčí odrůdu
2 hřebíčky,
trocha cukru krystal, případně cukru třtinového
citron
Hrušky nakrájíme na menší kousky, vložíme do rendlíku a mírně podlijeme vodou. Hrušky přisladíme podle potřeby, případně se obejdeme úplně bez cukru. Přidáme hřebíček. Směs asi 5–10 minut vaříme na mírném plameni, a je-li třeba, ještě přilijeme vodu. Přesnídávka by však neměla být příliš řídká a berme v úvahu, že lze jen těžko odhadnout, kolik šťávy hrušky pustí. Po povaření odstavíme a nezapomeneme odstranit hřebíčky, kterými jsme směs dochutili. Ještě horkou směs rozmixujeme, ochutnáme a můžeme přidat trochu citronové šťávy. Ihned plníme do čistých skleniček, zavíčkujeme a pokládáme dnem vzhůru. Takto ponecháme do vychladnutí.
Náš tip: skleničky naplněné přesnídávkou klademe na utěrku namočenou ve studené vodě – rychleji vychladnou.
Můžeme také sterilovat, postačí krátce, asi 15 min asi při 90 °C. Také je možné dát směs jenom v kastrůlku do lednice. Vydrží nám tam 3 dny a můžeme dětem podle chuti odebírat.
Ohodnoťte tento recept: