Zázvorový čaj s jablkem
Dobrý na zahřátí anebo při nachlazení. Zázvor totiž prohřívá celé tělo a obsahuje řadu antivirových a antibakteriálních látek.
kousek zázvoru (co se množství týče, vizte níže uvedené doporučení)
jablko
čerstvá máta
Zázvor omyjeme a nastrouháme, klidně i se slupkou. Zalijeme litrem studené vody. Jakmile voda dosáhne bodu varu, přidáme na kolečka nakrájené jablko a povaříme na mírném plameni 3–5 minut. Poté sundáme z plotny, necháme stát 3 minuty a přidáme mátu. Opět necháme chvilku luhovat, čaj scedíme, necháme mírně zchladnout a pijeme. Můžeme dochutit šťávou z citronu.
Nastrouhaný zázvor nevyhazujeme, můžeme jej použít na 2 až 3 nálevy.
Pozor!
Doporučená dávka zázvoru pro dospělého člověka je maximálně 4 gramy na den. Dětem do dvou let zázvor raději nepodáváme, a stejně tak není vhodný pro diabetiky, pro ty, kdo mají problémy s vyšším tlakem, a pro těhotné a kojící ženy.
Ohodnoťte tento recept: