Nápoje nealkoholické

Lahodný ranní čaj

Základem bylinkového čaje bývá bylinka, která má pouze mírné účinky. V našem případě maliník a jahodník. Tento základ pak doplňujeme bylinkami podle potřebných účinků čaje. Naše směs obsahuje skořici, je tedy vhodná k prohřátí organismu.

Bylinky

list maliníku
list jahodníku
šípek
květ chrpy
květ měsíčku
lístky růže stolisté
máta sušená, čerstvá anebo obojí
semínka fenyklu v malém množství
špetka skořice na zahřátí

Směs zalijeme vodou, kterou převaříme a necháme zchladnout na 70–80 °C.

Náš tip

Nejdříve dejte jen polévkovou lžíci výše uvedené směsi, zalijte čtvrtlitrem vody a nechte luhovat 10 minut. Čaj sceďte a ochutnejte. Poté můžete přidat množství bylinek i vody nebo prodloužit dobu luhování – zkrátka si vytvořte vlastní variantu ranního bylinkového čaje podle své chuti.

Více o zásadách míchaní čajových směsí naleznete na webu pořadu Kouzelné bylinky.

Ohodnoťte tento recept: 

3 hlasů

Další recepty Celý díl