Vepřová panenka na víně
Víno se v posledních letech opět vrací do kuchyní jako velmi zajímavá a specifická ingredience. Zejména maso dokáže výborně doprovodit. Víno bílé se hodí k drůbeži, rybám či vepřovému, červené pak k hovězímu a zvěřině.
vepřová panenka
sezónní houby (náš kuchař Jirka použil lišky)
bílé víno
olivový olej
cibule
česnek
snítky tymiánu
zelená velkolistá petržel
smetana na šlehání
dijonská hořčice (pokud nemáme, můžeme dochutit pár kapkami citronu)
sůl
Vepřovou panenku odblaníme. Pánev rozehřejeme a teprve poté na ni vlijeme olej. Vepřovou panenku zprudka opékáme ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Panenku přitom můžeme vždy přitisknout k povrchu pánve. Po opečení maso vyjmeme z pánve a necháme chvilku odpočívat.
Na výpeku z pánve si připravíme omáčku. Současně si rozehřejeme troubu. Cibuli a česnek oloupeme. Houby, nakrájíme na větší kousky, cibuli na hrubo a česnek na plátky. Pánev s výpekem mírně rozpálíme a orestujeme na něm cibuli, jakmile zezlátne, tak i houby. Česnek přidáme až na konec, aby nezhořkl. Po chvíli vše podlijeme trochou vína a trochou smetany. Můžeme dochutit dijonskou hořčicí nebo citronovou šťávou. Sdrhneme lístečky tymiánu a přidáme je do omáčky (s tymiánem opatrně, aby nepřebil chuť ostatních ingrediencí) a osolíme.
Vepřovou panenku dopečeme v troubě na 90 °C po dobu 5–10 minut podle výšky masa. Pokud používáme vpichový teploměr, je třeba, aby výsledná teplota masa byla 63 stupňů.
Panenku podáváme s omáčkou, posypeme trochou nakrájené plocholisté petržele. Panenku až na talíři dochutíme solí.
Ohodnoťte tento recept: