Jablečné řezy
Staročeská klasika. Jednoduchá a rychlá.
30 dkg cukru krupice
2 celá vejce
35 dkg oloupaných a nastrouhaných jablek
10 dkg rozpuštěného másla
citronová kůra
vanilkový cukr
polohrubá mouka
prášek do pečiva
Jablka oloupeme a nastrouháme (můžeme strouhat najemno i nahrubo). Vajíčka rozklepneme do misky, prokvedláme je a utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a rozpuštěným máslem. Poté vmícháme nastrouhaná jablka a nastrouhanou citronovou kůru.
Mouku přidáváme podle šťavnatosti jablek. Těsto nesmí být ani příliš řídké, ani tuhé. Úplně nakonec vmícháme ještě prášek do pečiva.
Těsto vlijeme do vymaštěného a moukou vysypaného pekáčku a pečeme půl hodiny na 180 stupňů.
Helenčin tip
Hotové řezy necháme vychladnout, posypeme cukrem a nakrájíme. Můžeme podávat nebo je ještě pokapeme rumem či na ně můžeme připravit citronovou polevu.
Do těsta můžeme také přidat kandované ovoce nebo rozinky se skořicí a řezy ozdobit čokoládovou polevou.
Ohodnoťte tento recept: