Takto zpracovanou zeleninu je možné bez elektrické energie, v chladu a temnu uchovávat i několik let. Příprava zeleniny je sice poměrně pracná, vynaložená práce se nám ale vrátí později, když vaříme polévku či omáčku. Stačí pak jen odebrat část připravené směsi a můžeme začít vařit.
kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
cibule
může být i kapusta, pórek a rajčata
celerová a petrželová nať na dochucení
sádlo (v dostatečném množství na osmahnutí zeleniny i na její zalití ve skleničce)
Kořenovou zeleninu a cibuli očistíme. Každý druh zeleniny by měl tvořit stejný díl směsi.
Můžeme přidat i kapustu, pórek, rajče a trochu celerové či petrželové natě na dochucení.
V rendlíku rozpálíme sádlo, necháme osmahnout cibuli a poté přidáme ostatní druhy zeleniny.
Jakmile je zelenina měkká, osolíme ji a veškerou směs umeleme na masovém strojku. Směs pak ještě dále smažíme, tak, aby zhoustla a zbavila se šťávy. Zeleninou poté naplníme skleničky, zalijeme rozpuštěným sádlem necháme vychladnout a poté uzavřeme víčkem. Uchováváme v chladnu a v temnu.
Ohodnoťte tento recept: