Maso

Nadívané holoubě

Podle M. D. Rettigové.

Před přípravou nadívaných holoubat doporučujeme zhlédnout video s receptem.

holoubata (očištěná a vykuchaná)
3,5 dkg změklého másla
1 celé vejce + 1 žloutek
2 lžíce mléka
sůl
trocha citronové kůry

provázek na zavázání holoubat

Holoubata opatrně omyjeme, osušíme a odstraníme krky. Kůži na prsíčkách opatrně podebereme a připravíme pro vložení nádivky.

Máslo utřeme s vejcem a žloutkem. Přidáme 2 lžíce mléka a vše řádně promícháme. Poté ještě přidáme citronovou kůru, špetku soli a opět promícháme (můžeme použít i mixer).

Kůži u volete svážeme provázkem, aby nádivka nevytekla. Poté za pomoci lžíce plníme nádivkou vnitřek holouběte. Část nádivky přidáme i pod uvolněnou kůži na prsíčkách. Holoubata přes nožičky opět svážeme provázkem.

Pekáček vymažeme máslem. Vložíme do něj holoubata, poklademe je kousky másla a malinko podlijeme vodou. Pečeme zhruba 40 minut při teplotě 180 °C. (Při pečení holoubata kontrolujeme a řídíme se zkušenostmi s vlastní troubou.)

Jako přílohu doporučujeme podávat celé vařené a poté opečené brambory, přelité vypečenou šťávou z holoubat a posypané petrželí. Hodí se také šťouchané brambory s pažitkou.

Ohodnoťte tento recept: 

2 hlasů

Další recepty Celý díl