Tenhle recept se od klasických škubánků odlišuje tím, že odpadá závěrečné smažení bramborových placiček. Šusterky se podávají vařené a výsledek vás chuťově příjemně překvapí. A navíc ušetříte čas…

1 kg brambor typu C (čili varné brambory)
sůl
300 g polohrubé mouky (anebo mouku zkrátka přidáme podle oka)
máslo
mletý mák
cukr moučka

Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky, propereme, zalijeme vodou, lehce osolíme a vaříme do poloměkka. Poté z brambor slijeme asi polovinu vody, kterou ale nevyléváme. Pokud by se nám totiž během další přípravy škubánků těsto zdálo příliš husté, slitou vodou ho naředíme.

Brambory v hrnci zasypeme moukou, prošťoucháme, přiklopíme poklicí a necháme asi tak 10 minut propařit na mírném ohni. Poté odstavíme z plotny. Voda z brambor by se měla téměř odvařit. Pokud nám v hrnci voda zůstala, opatrně ji slijeme. Šťouchadlem na brambory vše řádně prošťoucháme.

Na dno každého talíře nasypeme mletý mák a na něj navršíme porci škubánků. Opět posypeme mákem, cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.

Ohodnoťte tento recept: 

10 hlasů

Další recepty Celý díl