Jahodová klevela
Klevela je něco jako ovocný pudink či kaše. Tenhle pokrm se dříve tradičně vařil u nás i v sousedním Německu. Z němčiny také patrně pochází jeho název. Klevelu doporučujeme podávat teplou, hned po uvaření. Tahle dobrůtka bude určitě chutnat dětem a dá se připravit třeba i z meruněk, švestek nebo lesních plodů.
½ kg jahod
2 lžíce cukru
1 lžíci bramborové škrobové moučky
smetana
¼ l studené vody
Jahody nakrájíme na kousky, malé můžeme použít i celé. Vložíme do rendlíku s vodou a přidáme cukr (dávkujeme podle sladkosti jahod). Jahody v rendlíku mírně rozmačkáme. Necháme bublat na mírném ohni, dokud se nerozvaří. Občas promícháme. Poté směs zahustíme trochou bramborového škrobu, který si předem rozmícháme v malém množství vody. Hotovou jahodovou klevelu dochutíme smetanou a ještě teplou podáváme.
Náš tip
Pro zvýraznění chuti můžeme lehce pokapat citronovou šťávou.
Ohodnoťte tento recept: