Domácí sýr
Podle Lucie Čápové. Lucie na výrobu sýra nepoužívá syřidlo, ale po vzoru našich babiček obyčejný ocet. Tenhle recept na sýr se dá vyzkoušet třeba i v panelákové kuchyni. Můžeme použít běžně kupované pasterované kravské či kozí mléko. To však nesmí projít homogenizací, což je proces, který mimo jiné zabraňuje vytváření smetany.
mléko (pasterované, nikoli homogenizované)
ocet
bylinky
Mléko zvolna zahříváme pod bodem varu, tedy na teplotu kolem devadesáti stupňů. Poté přilijeme malé množství octa tak, aby se mléko začalo srážet a vytvářet sýrové zrno a syrovátku. Směs při tom opatrně promícháváme.
Do olivového oleje přidáme sůl a oblíbené koření nebo sušené či čerstvé bylinky.
Ještě teplé sýrové hrudky scedíme, smícháme s připravenou kořenící směsí, a můžeme rovnou ochutnávat.
Ohodnoťte tento recept: