Maso

Steak pečený na žhavém uhlí podle Marka Pavaly

Nejdříve ze všeho musíme v ohništi rozdělat velký oheň a nechat ho vyhořet na uhlíky, které nám později poslouží místo pánve. Na oheň budeme potřebovat pokud možné tvrdé a suché dřevo. (Doporučujeme podívat se na celé video.)

Steak

hovězí rib eye steak (na úpravu masa na ohništi potřebujeme vyšší vyzrálé maso, pokud neseženeme přímo rib eye steak, je třeba vybrat si steakové maso vhodné např. pro úpravu na grilu)
hladkolistou petržel
čerstvé nebo sušené oregáno
chilli paprička
červený vinný ocet
olivový olej (můžeme použít i slunečnicový anebo jejich kombinaci)
citron
česnek
hrubozrnná sůl
černý pepř (kuličky)

Maso potřeme ze všech stran olivovým olejem. Marek poté doporučuje fouknout doprostřed uhlíků, odstranit z nich tak popel a vytvořit si tím místo k pečení steaku. Poté maso vložíme na uhlíky a pečeme tři minuty z každé strany (anebo se řídíme tím, jak moc chceme mít steak propečený, doba pečení by se tak měla pohybovat mezi 2–3 minutami. Maso obrátíme grilovacími kleštěmi a odstraníme z něj přichycené uhlíky).

Maso necháme 5 minut odpočinout a poté ho nakrájíme na plátky cca 1,5 cm silné a servírujeme s pečenými bramborami a domácí tvarohovou majonézou.

Majonéza

tvaroh (hrudkovitý, nesmí v něm být voda)
slunečnicový olej
dijonská hořčice
citron
3 ks vajec
čerstvá pažitka

Vezmeme vejce a žloutky oddělíme od bílků. Žloutky začneme vyšlehávat. Po chvíli začneme tenkým pramínkem lít olej. Tento postup je třeba dodržet, jinak se nám žloutky a olej nespojí a nevznikne nám „emulze“. Jakmile směs dostatečně zhoustne, přidáme do ní hořčici a pár kapek citronové šťávy, osolíme a přidáme čerstvě roztlučený pepř. Nakonec přidáme dvě velké lžíce tvarohu, který do majonézy opatrně zapracujeme tak, abychom zachovali hrudkovitost. Hotovou majonézu ochutíme najemno nakrájenou pažitkou.

Brambory

brambory typ B

Brambory naklademe k uhlíkům. Během pečení je občas otočíme. Brambory by měly být upečené za 20–25 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

3 hlasů

Další recepty Celý díl