Polévky

Milionová polévka

1,5 l jakéhokoliv vývaru, může být zeleninový či masový
2 lžíce dětské krupičky nebo hrubé krupice
10 dkg mrkve a celeru
kousek libečku (nemusí být)
zelenou petrželku, pažitku či bazalku na posypání
sůl
pepř
a drožďové knedlíčky

Drožďové knedlíčky

asi 10 dkg droždí
jedno vajíčko,
petrželka nebo majoránka
sůl
pepř
česnek
malá cibulka
sádlo
strouhanka

Na pánvi rozpustíme kousek sádla. Menší cibuli nakrájíme na kostičky a necháme ji zesklovatět. Rozdrobíme dvě kostky droždí, počkáme, až se rozpustí a vymícháme dohladka. Obsah pánve vlijeme do připravené misky a necháme vychladnout.

Do kuřecího či hovězího vývaru můžeme přidat kousek aromatického libečku, který ale před podáváním z polévky odstraníme. Mrkev a celer nastrouháme na hrubo.

Pak pokračujeme v přípravě knedlíčků. Do vychladlé směsi přidáme utřený česnek, jedno celé vejce a zahustíme strouhankou tak, aby se hmota nelepila. Přidáme nasekané bylinky, například majoránku či petržel, opepříme a osolíme. Vše promícháme, a poté tvarujeme malé knedlíčky.

Do vroucího vývaru vložíme zeleninu, zahustíme krupičkou a chvíli povaříme. Pak přijdou na řadu drožďové knedlíčky, které vaříme asi 5 minut, a polévka je hotová. Můžeme ji ještě dochutit nasekanou pažitkou, petrželí, či bazalkou.

Milionové polévce se takto říkalo proto, že jí naše babičky dělaly i několik litrů najednou, aby dostatečně nasytily všechny hladové strávníky.

Ohodnoťte tento recept: 

3 hlasů

Další recepty Celý díl