Polévky

Kotlíková gulášovka

4 porce

300 g předního hovězího krku
1 velká cibule
2–3 brambory (podle velikosti)
1 lžíce sádla
1 lžička drceného kmínu
1 lžíce sladké mleté červené papriky
2 lžíce hladké mouky
2–3 stroužky česneku (podle chuti)
sůl
pepř
1 lžička majoránky
1,5 l domácího hovězího vývaru
v ideálním případě litinový hrnec pro vaření na ohni

Budeme-li vařit na přírodním ohništi (doporučujeme podívat se na video z našeho pořadu), necháme dřevo nějakou dobu hořet, abychom získali dostatek uhlíků. Vařit budeme na mírném plameni. Recept na gulášovku je ale totožný i pro vaření doma na plotně, jen ta chuť nebude pravá, tábornická.

Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky a obojí v misce smícháme. Hovězí maso nakrájíme na malé kousky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.

Uhlíky nahrneme doprostřed ohniště a pomocí polen vytvoříme místo pro hrnec, který do ohniště „posadíme“. Polévku ale můžeme vařit také v klasickém tábornickém kotlíku zavěšeném na trojnožce. Hrnec necháme na ohništi chvíli nahřát a poté v něm rozpustíme sádlo.

Vsypeme a osmahneme cibuli a mícháme, až cibule zesklovatí. Poté postupně vkládáme hovězí maso, které začne pouštět šťávu. Mícháme a počkáme, dokud se šťáva zcela neodvaří. Poté maso zasypeme moukou a mícháním vytvoříme jíšku. Jakmile mouka zhnědne, přisypeme mletou papriku, kterou chviličku restujeme. Poté přilijeme vývar a vařečkou ode dna odlepíme vše, co je připečené. Polévka tak získá na chuti.

Polévku necháme táhnout na mírném plameni 20 minut. Poté přidáme nakrájené brambory, špetku majoránky, sůl a pepř. Polévka je hotová, jakmile jsou brambory uvařené. Polévku ochutnáme a případně dochutíme.

Ohodnoťte tento recept: 

11 hlasů

Další recepty Celý díl