Maso

Řízek z trouby

Řízek je stálicí našeho jídelníčku už od dob c. a k. monarchie. Klasický trojobal mouka- vejce-strouhanka, který vytvoří křupavou kůrčičku, dokáže v kombinaci s kvalitním masem vytvořit malý zázrak pro naše chuťové buňky. Tradiční přílohou jsou šťouchané brambory posypané pažitkou či bramborový salát.

Naše babičky řízky někdy dopékaly v troubě a tuhle metodu použil v našem pořadu i řezník Jiří Michal během přípravy úžasné lahůdky, kterou jsou řízky ze šťavnatého přeštického vepřového, na které použil krkovičku.

Tip pro milovníky řízků: nebojte se naporcovat krkovici na plátky vysoké dva až tři centimetry, zvláště máte-li kvalitní maso s vyšším podílem tukového mramorování.

Strouhanku si připravte z čerstvého pečiva, které nastrouhejte nebo semelte v robotu. Trojobal připravený z čerstvého pečiva do sebe totiž nenatáhne tolik tuku.

Řízek dopékejte v troubě při nízké teplotě 120 °C.

plátky vepřové krkovice
sůl
polohrubá mouka
vejce
strouhanka
vepřové sádlo

Plátky krkovičky z obou stran lehce naklepeme a nasolíme. Obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Strouhanku na řízky jen lehce přitiskneme.

Poté smažíme 3 minuty z každé strany ve vysoké vrstvě rozpuštěného sádla. Nemusíte mít obavy, že maso do sebe vsákne tuk, chybou by naopak bylo sádlem šetřit. Řízky poté vyjmeme z pánve a vložíme do trouby na rošt, pod který jsme si připravili pekáček kvůli odkapávání tuku. Řízky pečeme 25 minut při teplotě 120 °C.

Podáváme se šťouchanými bramborami posypanými pažitkou.

Ohodnoťte tento recept: 

75 hlasů

Další recepty Celý díl