Grenadýrmarš neboli granátnický pochod
Grenadýrmarš je příkladem jídla, které umožňuje využít to, co v kuchyni dost často zbyde – brambory a těstoviny. Dá se z nich připravit jednoduché, vydatné a levné jídlo. Původně se grenadýrmarš vařil u vojska v polních kuchyních (je připraven opravdu raz dva), ale postupně zlidověl a stal se docela populárním. Jde o jednoduchý recept, který zvládne i začínající kuchař.
pro 4–5 osob
500 g brambor uvařených na loupačku
250 g těstovin (například flíčků)
1 velkou cibuli (anebo více, cibulí nešetříme)
sůl
2 polévkové lžíce sádla
mletá paprika, můžeme vyzkoušet kombinaci pálivé a sladké
mletý kmín
mletý pepř(pokud si chceme uvařit skutečně „vojenskou“ verzi, přidáme opečený špek či slaninu)
Cibuli nakrájíme na kostičky, uvařené brambory oloupeme a můžeme si je rovnou rozšťouchat. Těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody. Těstoviny by měly být uvařené na skus, tedy nikoli úplně doměkka. Poté je slijeme, ale vodu z uvařených těstovin si ponecháme. V kastrolu rozehřejeme sádlo, na kterém osmahneme cibuli dozlatova. V okamžiku, kdy cibule začne zlátnout, zaprášíme paprikou, kmínem, pepřem a promícháme. Jakmile koření začne vonět, přilijeme do pánve asi deci vody z těstovin. Mícháme a prováříme, až se nám vytvoří hustá omáčka… Jakmile je omáčka dostatečně hustá, vypneme sporák. Do kastrolu vsypeme rozšťouchané brambory i uvařené těstoviny a vše pořádně promícháme. A grenadýrmarš je hotový.
Ohodnoťte tento recept: