Luštěniny a obiloviny

Valašský kontrabáš

Vydatný recept pro 4 jedlíky.

300 ml pohanky
300 ml horké vody
olej
300 g uzeného masa
1 velkou cibuli
5 stroužků česneku
1 kg vařených brambor
majoránka
sůl
tuk na vymazání pekáče, například sádlo

příloha pro podávání: kysané zelí či kyselé okurky

Vaření pohanky

Na jeden díl pohanky počítáme dvojnásobek vody, kterým pohanku zalejeme a dáme vařit na středním plamen (pozor, ať nám voda neuteče). Var udržujeme asi tři minuty. Poté hrnec uzavřeme a pohanku necháme asi 15 minut dojít. (Pohanka zkrátka musí být měkká.) Hrnec můžeme zabalit do utěrky anebo uložit do peřin – tak to dělávaly naše babičky například i s rýží.

Na oleji osmahneme na kostičky nakrájené uzené maso, nakrájenou cibuli a drcený česnek. Vařené brambory rozmačkáme, přidáme pohanku, uzené, cibuli a česnek, ochutíme majoránkou a solí. Vše promícháme a směs dáme do vymaštěného pekáče. Při teplotě 200 °C zapečeme do růžova. Kontrabáš skvěle chutná s kysaným zelím nebo kyselou okurkou.

Ohodnoťte tento recept: 

49 hlasů

Další recepty Celý díl