Saláty

Nakládaná zelenina

Při nakládání zeleniny, můžeme využít dvou způsobů: ve vlastní šťávě, nebo ve vodním nálevu. Spouštěčem kvašení je v obou případech obyčejná sůl.

Zelenina kvašená ve vlastní šťávě neboli pickles

1 kg bílého hlávkového zelí
2 mrkve
1 velkou cibuli
2 čajové lžičky soli
1 čajovou lžičku kmínu
vhodná nádoba vypařená horkou vodou
něco, čím směs zatížíme, pokud nejsme vybaveni potřebami na výrobu pickles

Na zeleninu kvašenou ve vlastní šťávě nakrouháme asi kilo hlávkového bílého zelí. Očistíme a nahrubo nastrouháme dvě mrkve, oloupeme a nakrájíme velkou cibuli. Na tuto dávku zeleniny budeme potřebovat dvě čajové lžičky soli a čajovou lžičku kmínu. Směs rukama důkladně promícháme a promačkáme. Napěchujeme do vhodné nádoby a nezapomeneme přilít i zbylou šťávu. Směs zatížíme, anebo nádobu uzavřeme. (můžeme použít například speciální pružinku a nádobu po naplnění zavřít, anebo použít čistý talířek zatížený vypařeným kamenem. V tom případě vložíme pod nádobu s pickles misku, aby nám šťáva netekla po stole.)

Zelenina kvašená ve vodním nálevu

květák rozebraný na růžičky
kousek zázvoru
kmín
chilli papričky
horká voda
vhodné nádoby vypařené horkou vodou

Do jedné nádoby naložíme růžičky květáku s nakrájeným zázvorem a zasypeme kmínem, do druhé květák s čili papričkami. Obě směsi zasypeme solí, po okraj zalijeme horkou vodou a nádoby uzavřeme. Stejně můžeme naložit například i tuřín, červené zelí nebo červenou řepu. Tyto druhy zeleniny můžeme kombinovat a experimentovat s vlastními chutěmi.

Další recepty Celý díl