Marinovaný úhoř
očištěný a vykuchaný úhoř bez hlavy
citron, nejlépe v biokvalitě
1 cibule
máslo, olivový alej či přepuštěné máslo
kapary
malý kousek zázvoru, cca 1 cm
vinný ocet
celý pepř, nové koření, pár hřebíčků, bobkový list
trocha citronové kůry
Úhoře naporcujeme na asi pěticentimetrové kousky.
Omyjeme a na kolečka nakrájíme citron, oloupeme a nakrájíme cibuli.
V kastrolu rozpustíme máslo na mírném plameni. Rybí maso důkladně osolíme a sůl do něj vmasírujeme.
Kousky úhoře na másle opečeme ze všech stran.
Poté rybu z kastrolu vyjmeme a naskládáme do mísy. Kastrol s výpekem odložíme stranou. Kousky ryby zasypeme kolečky cibule a poklademe citronem.
Nakonec ještě přidáme kapary.
Teď je čas připravit si nálev na marinování. Očistíme kousek zázvoru a nakrájíme ho na kousky. V rendlíku svaříme vodu s vinným octem. Přidáme celý pepř, nové koření, hřebíček, bobkový list, zázvor a citronovou kůru.
Nálev ještě dochutíme čerstvým tymiánem a necháme krátce povařit.
Na plotnu vrátíme kastrol s výpekem. Svařený nálev do něj přilijeme, a opět krátce svaříme. Směs mícháme, aby se výpek z ryby odlepil ode dna. Poté nálev scedíme a opatrně zalijeme úhoře tak, aby byl potopený.
Úhoře necháme ležet v marinádě alespoň po dobu tři dnů někde v chladu. Poté už tuhle rybí lahůdku můžeme ochutnat.
Ohodnoťte tento recept: