Svítek se zakysanou smetanou


Zapomenutý dezert našich babiček.
kousek změklého másla do těsta i na vymazání pekáčku
3 vejce
3 vrchovaté lžíce krystalového cukru
0,5 l vlažného mléka
200 g hladké mouky
špetka soli
vanilkový cukr
kypřicí prášek z vinného kamene
lesní ovoce, např. ostružiny, borůvky, maliny, jahody
kelímek zakysané smetany
moučkový cukr na posypání
Do mísy vložíme kousek změklého másla, rozklepneme tři vajíčka a přisypeme tři vrchovaté lžíce krystalového cukru. Vše rozkvedláme kvedlačkou, anebo použijeme ruční šlehač. Postupně přidáváme hladkou mouku, vlažné mléko, vanilkový cukr a kypřicí prášek z vinného kamene. Nezapomeneme ani na špetku soli. Vše vymícháme do hladkého tekutého těsta. Pekáč vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto vlijeme do pekáčku a pak zvolna pečeme v troubě do růžova. Omáčku připravíme z rozmačkaných ostružin, zakysané smetany a moučkového cukru. Můžeme ale použít i jahody, borůvky nebo maliny. Upečený svítek necháme chvíli vychladnout. Pak ho nakrájíme na trojúhelníky, přelijeme ovocnou omáčkou a poprášíme moučkovým cukrem.
Ohodnoťte tento recept: