Máčka ze salátu a kozí syrovátky


Recept z Hané.
4 hrsti mladého salátu, můžeme stylově přidat například i čerstvě natrhanou bršlici kozí nohu
kozí syrovátka
zakysaná smetana
lžíce octa (např. jablečného)
sůl
pepř
příloha: chléb nebo brambory
Postup: povaříme trochu syrovátky (množství lidové recepty neuvádějí, hospodyně prostě vařily „od oka“), které zahustíme zakysanou smetanou. Výsledek by měl mít konzistenci omáčky ‚však také „máčka“ znamená v hanáckém nářečí jednoduše omáčku). Okyselíme octem podle chuti. Odstavíme z plamene. Do té máčky se poté vmíchají salátové listy a na kousky nakrájená nebo natrhaná bršlice. Podává se s chlebem.
Víte, proč tenhle recept vznikl? Naše babičky na něj totiž používaly mladé sazenice salátu po protrhávání na zahrádce – aby čerstvý salát nepřišel na zmar. A je to také jeden z mála receptů, ve kterém zelenina není tepelně zpracovaná. Naši předkové si na lehké saláty moc nepotrpěli. Těžce pracovali, a tak se vařila jídla hutná a vydatná a zelenina se obvykle zpracovávala tepelně do polévek, omáček či nákypů.
Ohodnoťte tento recept: