Podkrkonošský hořčák – český rokfór
V Podkrkonoší se z kozího tvarohu vyráběl sýr, tak zvaný hořčák. Jak se připravoval?
Recept pro odvážné a vytrvalé.
Nejdříve se tvaroh smíchal se solí a kmínem, a vyrobily se z něj výše popsané tvarohové homolky.
Ty se použily na výrobu sýra. Postup je dost zajímavý:
Homolky se usušily, a pak se vkládaly do kameninového hrnce. Každá vrstva homolek se proložila vrstvou čerstvého tvarohu. To celé se pak zalilo pivem. Hrnec se převázal plátýnkem a dal se do tepla – většinou ke kamnům. Hmota uvnitř se občas promíchala, a nakonec z toho vznikl sýr, který prý připomínal rokfór. Jeho zvláštností bylo, že měl místy zrnitou strukturu, kterou mu dodaly usušené homolky.
Produkt měl údajně dost silný odér a výraznou chuť, ale pamětníci na něj nedají dopustit.
Ohodnoťte tento recept: