Sýry

Podkrkonošský hořčák – český rokfór

V Podkrkonoší se z kozího tvarohu vyráběl sýr, tak zvaný hořčák. Jak se připravoval?

Recept pro odvážné a vytrvalé.

Nejdříve se tvaroh smíchal se solí a kmínem, a vyrobily se z něj výše popsané tvarohové homolky.

Ty se použily na výrobu sýra. Postup je dost zajímavý:

Homolky se usušily, a pak se vkládaly do kameninového hrnce. Každá vrstva homolek se proložila vrstvou čerstvého tvarohu. To celé se pak zalilo pivem. Hrnec se převázal plátýnkem a dal se do tepla – většinou ke kamnům. Hmota uvnitř se občas promíchala, a nakonec z toho vznikl sýr, který prý připomínal rokfór. Jeho zvláštností bylo, že měl místy zrnitou strukturu, kterou mu dodaly usušené homolky.

Produkt měl údajně dost silný odér a výraznou chuť, ale pamětníci na něj nedají dopustit.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl