Různé

Tvarohové homolky

Hospodyně si v dobách, kdy neexistovaly lednice, natož mrazáky, musely umět poradit se zásadním problémem: jak uchovat potraviny. Z kozího mléka se, podobně jako z kravského, dělal například tvaroh. Jenže ani ten nevydržel věčně. Naše babičky si věděly rady skoro se vším a vymyslely takovou tvarohovou konzervu.

Lze použít i tvaroh z kravského tvarohu, musí být ale čerstvý, domácí.

čerstvý domácí tvaroh
sůl
kmín

Homolky se dělávaly buď je z čistého tvarohu, anebo se do nich míchala sůl a kmín. Z tvarohu se vytvarovaly malé kužely (ale také placičky či koláčky). Pak se sušily na prkně. Homolky bylo třeba denně nadzvednout a prkno otřít, protože z nich vytékala tekutina – vlastně jakási syrovátka. Prkno se většinou někam zavěsilo, třeba někam na sluníčko, na půdu či na zápraží. Zavěšovalo se proto, aby se k homolkám nedostaly myši. Často se to celé zabalilo do organtýnu nebo jiné prodyšné látky, kvůli hmyzu. Homolka z čistého tvarohu vydržela přes celou zimu a používala se tak, že se nastrouhala. Existovaly také speciální sušičky na homolky, které tvarem připomínaly klece s několika patry na sušení.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl