Valašské podlesníky

Na Valašsku jsme dostali tip na místní tradiční recept. Valašské podlesníky jsou bramborové placky pečené na zelných listech. Jde o jednoduché a vydatné jídlo. Placky dostanou jemně nakyslou chuť a kombinaci se zakysanou smetanou a cukrem určitě doporučujeme vyzkoušet. Hospodyně na Valašsku si prý den předem uvařily porci brambor na loupačku navíc. Druhý den pak připravily bramborové těsto, podlesníky putovaly do trouby a hospodyně se mezitím věnovaly další práci.

75 dkg brambor vařených ve slupce
pěkné zelné listy, které upravíme tak, aby vytvořily jakousi misku
sádlo
celé vejce
sůl
¼ litru kyšky
trocha hladké mouky
zakysaná smetanu a cukr na dochucení

Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme vejce, osolíme, přisypeme mouku a přilijeme kyšku. Vypracujeme řidší těsto. Zelné listy vymažeme sádlem a navršíme na ně bramborovou směs. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova. Ozdobíme kopečkem zakysané smetany a cukrem.

Další recepty Celý díl