Maso

Jehněčí se špenátem a bramborovými noky

Tradiční sváteční pokrm našich předků.

Maso

jehněčí hřbítek
snítka rozmarýnu
sůl
pepř
sádlo (na opečení hřbetu je třeba cca ⅓ naběračky rozehřátého sádla)

Maso nasolíme a opepříme z obou stran. Na pánvi rozehřejeme sádlo a hřbet na něm ze všech stran opečeme. Do pánve hned na začátku přidáme snítku rozmarýnu. Maso přiklopíme pokličkou a necháme ještě opéct pár minut z obou stran, poté maso naposledy otočíme a ještě chvíli necháme na pánvi. Poté pánev sundáme z ohně a maso necháme chvíli dojít. Máme-li větší kus masa, necháme dopéct v troubě rozehřáté na 180 °C cca na 10 minut.

Špenát

listový špenát

(na rozdíl od receptu v pořadu připojujeme recept na špenát přímo ze zahrádky, chcete-li ale vařit ze zmraženého špenátu, podívejte se na naše video) Dávkování: máte-li na příklad kilový jehněčí hřbet, použijte kilo listového špenátu. Následující dávkování je počítáno také na kg špenátu

2 šalotky
5 stroužků česneku
kousek másla
100 ml smetany
sůl, pepř

Šalotku nakrájíme najemno, česnek na plátky. Zpěníme na másle, okmínujeme a přidáme propláchnutý a okapaný špenát. Párkrát lehce prohodíme, osolíme a opepříme. V kastrolu svaříme smetanu asi na polovinu objemu. Přilijeme ke špenátu a promícháme.

Bramborové noky

500 g brambor
200 g hrubé mouky
3 vejce
100 g škrobové bramborové moučky
sádlo na opečení
sůl, pepř
najemno nasekaná listová petržel

Nejdříve uvaříme brambory na skus, ne úplně doměkka. Oloupeme je a nastrouháme najemno. Osolíme, přidáme vejce, bramborový škrob, hrubou mouku a vypracujeme těsto. Pracujeme svižně, aby těsto neřídlo. Na sporáku už musí na nočky čekat vroucí osolená voda. Z těsta vyválíme váleček, který nakrájíme na menší kousky – noky. Klademe na talíř lehce posypaný hrubou moukou. Noky pak vaříme 3–4 minuty, dokud nevyplavou. Poté vytáhneme cedníkem, necháme mírně okapat a lehce osmahneme na sádle. Posypeme čerstvou nakrájenou petrželí, osolíme a opepříme.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl