Maso

Husí pečínka

Jednoduchá sváteční pečínka. Kromě husy nám stačí už jen sůl, kmín, jablko a správně rozpálená trouba…

husa bez drůbků
2 jablka
sůl, kmín
asi 300 ml vody

Husu zbavíme zbytků peří, odřízneme krk a přední část křidýlek (doporučujeme podívat se na naše video). Nic z toho nevyhazujeme – husí krky se tradičně připravují s nádivkou (jako přílohu doporučuje Helena Vrábková zeleninový salát), křidýlka využijeme do polévky.

Husu řádně nasolíme zvenčí i zevnitř. Vložíme do pekáče prsíčky nahoru a okmínujeme. Dvě jablka oloupeme, překrojíme na půlky, zbavíme jadřinců a vložíme do husy. Husu podlejeme vodou a přiklopíme dalším pekáčem.

Troubu předehřejeme na 180–200 °C. Husu pečeme hodinu, poté můžeme odebrat tuk, který se vypekl – jinak hrozí, že husa bude dost tučná. Pečeme další hodinu a ke konci husu dopečeme bez svrchního pekáče, aby získala krásnou dočervena vypečenou kůžičku. Během pečení můžeme husu občas pomocí mašlovačky potřít výpekem.

TIP: husa je upečená, když maso už přestává držet na kosti. Můžeme tedy zkusit vzít za kost křídla a pootočit. Pokud to jde, měla by husa být hotová.

Před porcováním husu opatrně nadzvedneme a necháme do pekáče stéci tuk.

Podáváme s bramborovým knedlíkem a červeným zelím.

Ohodnoťte tento recept: 

4 hlasů

Další recepty Celý díl