Husí pečínka
Jednoduchá sváteční pečínka. Kromě husy nám stačí už jen sůl, kmín, jablko a správně rozpálená trouba…
husa bez drůbků
2 jablka
sůl, kmín
asi 300 ml vody
Husu zbavíme zbytků peří, odřízneme krk a přední část křidýlek (doporučujeme podívat se na naše video). Nic z toho nevyhazujeme – husí krky se tradičně připravují s nádivkou (jako přílohu doporučuje Helena Vrábková zeleninový salát), křidýlka využijeme do polévky.
Husu řádně nasolíme zvenčí i zevnitř. Vložíme do pekáče prsíčky nahoru a okmínujeme. Dvě jablka oloupeme, překrojíme na půlky, zbavíme jadřinců a vložíme do husy. Husu podlejeme vodou a přiklopíme dalším pekáčem.
Troubu předehřejeme na 180–200 °C. Husu pečeme hodinu, poté můžeme odebrat tuk, který se vypekl – jinak hrozí, že husa bude dost tučná. Pečeme další hodinu a ke konci husu dopečeme bez svrchního pekáče, aby získala krásnou dočervena vypečenou kůžičku. Během pečení můžeme husu občas pomocí mašlovačky potřít výpekem.
TIP: husa je upečená, když maso už přestává držet na kosti. Můžeme tedy zkusit vzít za kost křídla a pootočit. Pokud to jde, měla by husa být hotová.
Před porcováním husu opatrně nadzvedneme a necháme do pekáče stéci tuk.
Podáváme s bramborovým knedlíkem a červeným zelím.
Ohodnoťte tento recept: