Pučálka je název jedné z postních velikonočních nedělí, a také staročeského pokrmu, který se v době půstu jedl. Zastánci zdravé výživy si ale pučálku určitě udělají rádi kdykoli během roku.

Pučálka se připravuje z naklíčeného hrachu. Zelený hrách je chuťově výraznější, ale ten běžněji dostupný, žlutý, je lépe stravitelný, zvlášť pokud nejste na luštěniny zvyklí.

Hrách můžeme nechat naklíčit jen trochu. Anebo nechte pučálku pučet delší dobu a klíčky pak použijte do polévky. Hospodyně to tak kdysi dělaly v předjaří, kdy docházely zásoby uskladněné zeleniny a čerstvá ještě nebyla. Klíčky samy o sobě jsou taková malá vitamínová bomba.

Naklíčit hrách je velice jednoduché: vezměte vhodnou nádobu, vsypte hrách a zalijte studenou vodou. Nechte 24 hodin máčet. Pak vodu slijte a hrách v nádobě nechte klíčit. Hrách pravidelně proplachujte, kuličky vám nesmí oschnout. Ideální je klíčidlo, odkud vám přebytečná voda může vytékat.

Naslano

V pánvi rozehřejeme máslo. Jakmile zpění, vsypeme naklíčený hrách, osolíme špetkou soli, opepříme čerstvě mletým černým pepřem a opékáme na silném plameni tři až pět minut. Obsah pánve protřásáme, nemícháme, jinak se uvolní slupky. (Máte-li ovšem žlutý hrách bez slupek, klidně míchejte.) Hrášek opékáním postupně změkne. Hotový hrášek je lehce křupavý a nasládlý. Dosolte podle chuti.

Nasladko

V pánvi rozehřejeme máslo. Jakmile zpění, vsypeme naklíčený hrách, a opékáme na silném plameni tři až pět minut. Obsah pánve protřásáme, nemícháme, jinak se uvolní slupky. (Máte-li ovšem žlutý hrách bez slupek, klidně míchejte.) Hrášek opékáním postupně změkne. Hotový hrášek je lehce křupavý a nasládlý. Před podáváním ochuťte medem. Můžete přidat také sušené rozinky, popřípadě jiné sušené ovoce.

Zajímavosti

Pučálku neboli pálenec prodávaly dříve báby pučálnice na ulici kolemjdoucím. Seděly u malých kamínek a pučálku připravovaly nasladko i naslano. Byl to vlastně takový staročeský fast food.

O Velikonocích podávaly hospodyně, které měly dcery na vdávání, pučálku ženichům, kteří přišli na námluvy. Postavily před ně talíř pučálky a položily vidličku. Pak čekaly, zda si ženich řekne o lžíci. Když to neudělal, měl ostudu! Co se ženichem, který neumí ani pučálku jíst.

Pučala má milá pučálku,

nesla ji milému na šálku:

„Od lesa k lesu

pučálku nesu,

pu – pu – pu – pu – pu – pu – pučálku,

nesu ji milému na šálku.“

Karel Jaromír Erben

Ohodnoťte tento recept: 

12 hlasů

Další recepty Celý díl