Řepánky


Naše babičky dokázaly využít opravdu všechno, důkazem toho jsou řepánky. Cukrová řepa, která zůstala na polích, posloužila hospodyním jako náplň do buchet.
Těsto
500 g hladké mouky
2 vejce
2 dcl mléka
špetka soli
půl kostky droždí
50 g másla
100 g krupicového cukru
Mléko rozlijeme do dvou kastrůlků. Mírně zahřejeme a stáhneme z ohně. V jednom kastrůlku rozpustíme máslo. Do druhého rozdrobíme droždí, přidáme trošku cukru a necháme vykynout kvásek.
Do mísy vsypeme hladkou mouku, špetku soli a zbytek cukru. Vše promícháme. Do směsi rozklepneme obě vejce a přilijeme směsi z obou kastrůlků. Pak vypracujeme hladké těsto, poprášíme moukou a necháme na teplém místě, zakryté čistou utěrkou, vykynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Na pomoučeném válu vyválíme plát o tloušťce asi půl centimetru. Hrnečkem vykrajujeme malá kolečka, na které klademe náplň. Kolečka přehneme a uzavřeme.
Náplň
cukrová řepa
mletý mák
mletý badyán
Cukrovou řepu nastrouháme, mírně povaříme, scedíme a necháme okapat a mírně vychladnout. Dochutíme mletým mákem a mletým badyánem.
Pečeme v předehřáté troubě po dobu 10 minut. Při pečení se řiďte vlastní zkušeností s troubou. Obecně se doporučuje předehřát troubu na 160 stupňů a péct dozlatova.
Ohodnoťte tento recept: