Uzený vepřový bok
Udit můžeme ledasco, vepřový bok je ale surovinou k uzení velmi vhodnou, a proto se také těší mezi milovníky domácí uzení vysoké oblibě.
Marináda na uzený vepřový bok – na suchý způsob
vepřový bok
sůl
kmín
mletá paprika
hřebíček
Vepřový bok pořádně nasolíme – sůl do masa vetřeme. Pokmínujeme, posypeme paprikou. Můžeme ochutit i hřebíčkem – pár hlaviček tohoto koření do masa vetkneme. Maso uložíme do chladu a necháme ležet až měsíc. Pravidelně otáčíme, aby přebytečná tekutina z masa odtékala.
Marináda na uzený vepřový bok – na mokrý způsob
vepřový bok
1 kilo soli
10 dkg cukru
Znamená to, že maso naložíme do láku. Na vepřový bok použijeme 1 kilo soli a 10 dkg cukru, které vsypeme do hrnce s vodou. Lák svaříme a necháme vychladnout. Maso do nádoby ponoříme tak, aby bylo potopené. Maso se v láku nechává marinovat až 6 týdnů. Maso poté necháme oschnout a můžeme zavěsit do udírny.
Uzení
Uzení teplým kouřem probíhá při teplotě do 70 °C po dobu minimálně 12 hodin.
Ohodnoťte tento recept: