Maso

Uzený vepřový bok

Udit můžeme ledasco, vepřový bok je ale surovinou k uzení velmi vhodnou, a proto se také těší mezi milovníky domácí uzení vysoké oblibě.

Marináda na uzený vepřový bok – na suchý způsob

vepřový bok
sůl
kmín
mletá paprika
hřebíček

Vepřový bok pořádně nasolíme – sůl do masa vetřeme. Pokmínujeme, posypeme paprikou. Můžeme ochutit i hřebíčkem – pár hlaviček tohoto koření do masa vetkneme. Maso uložíme do chladu a necháme ležet až měsíc. Pravidelně otáčíme, aby přebytečná tekutina z masa odtékala.

Marináda na uzený vepřový bok – na mokrý způsob

vepřový bok
1 kilo soli
10 dkg cukru

Znamená to, že maso naložíme do láku. Na vepřový bok použijeme 1 kilo soli a 10 dkg cukru, které vsypeme do hrnce s vodou. Lák svaříme a necháme vychladnout. Maso do nádoby ponoříme tak, aby bylo potopené. Maso se v láku nechává marinovat až 6 týdnů. Maso poté necháme oschnout a můžeme zavěsit do udírny.

Uzení

Uzení teplým kouřem probíhá při teplotě do 70 °C po dobu minimálně 12 hodin.

Ohodnoťte tento recept: 

16 hlasů

Další recepty Celý díl