Ryby a mořské plody

Kapr podle Františka

Recept milovnice starých časů a sběratelky babičkovských receptů a rad, spisovatelky Heleny Vrábkové.

4 kapří podkovy s kůží
sůl
pepř
sladká paprika
pálivá paprika
kari koření
kmín
2 cibule
rozpuštěné sádlo

Pekáček vymažeme rozpuštěných sádlem. Cibuli nakrájíme na kostičky a vsypeme ji do pekáčku. Vytvoříme cibulové lůžko pro kapříka.

Kapří podkovy posolíme.

Do hrnečku vlijeme trochu rozpuštěného sádla a vsypeme půl lžičky pepře, 2 lžičky sladké papriky, 1 lžičku pálivé papriky, promícháme a vytvoříme marinádu na potírání kapřích podkov. Nakonec ještě přidáme 1 lžičku kari koření.

Podkovy pořádně potřeme marinádou pomocí mašlovačky z obou stran. Naskládáme je vedle sebe do pekáčku a pokmínujeme.

Do hrnečku se zbytky marinády vlijeme trochu vroucí vody, rozmícháme a cibuli v pekáčku podlijeme.

Kapříka vložíme do trouby a pečeme půl hodiny na 190 stupňů. Hotový kapr musí být upečený dozlatova a doslova se rozpadat.

Podáváme s domácím chlebem.

(A nestydíme se kousky chleba vytřít poslední zbytky omáčky. Vlastně je nejlepší to rovnou z toho pekáče jíst.)

Ohodnoťte tento recept: 

41 hlasů

Další recepty Celý díl