Kynuté knedlíky s povidly
Těsto
500 g hladká mouka
250 ml mléka
50 g cukru
25 g droždí
2 vejce
půl lžičky soli
Náplň
švestková nebo jablečná povidla
mák
moučkový cukr
rozpuštěné máslo na přelití
Do vlažného mléka vmícháme krystalový cukr, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Do velké mísy vsypeme hladkou mouku, přilijeme vzešlý kvásek, rozklepneme dvě vejce a přidáme špetku soli. Vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň hodinu kynout v teple. Těsto vyklopíme na pomoučený vál, uděláme z něj váleček a ten rozdělíme na stejné části. Každou část prsty roztáhneme, navršíme na ni lžíci švestkových povidel a těsto kolem dobře uzavřeme. Hotové knedlíky klademe na pracovní plochu poprášenou moukou a necháme ještě 30 minut kynout. Knedlíky vaříme v páře asi deset minut. Můžeme je podložit vlhkým ubrouskem, a po uvaření je propíchneme špejlí, aby z nich odešla pára. Knedlík podáváme přelitý máslem, posypaný moučkovým cukrem a mletým mákem.
Ohodnoťte tento recept: