Maso

Trhané vepřové na grilu

1 kg vepřové krkovice

Na suchou obalovací směs

sůl
krystalový cukr
mletou uzenou papriku

Na podávání

domácí nebo toastový chléb
oblíbený dresink

Maso důkladně potřeme hořčicí ze všech stran. Už sám název „krkovice“ napovídá, že jde o maso z horní části krku vepře. Vyznačuje se tím, že je prorostlé tukem a proto i šťavnaté s výraznou chutí. Hodí se proto na pečení, dušení, smažení, anebo právě na gril. Maso obalíme ve směsi soli, krystalového cukru a uzené papriky. Jirka použil termín „dry rub“, což je suchá marináda, čili směs koření, která maso obalí a při pečení na něm vytvoří chutnou krustu. Rab je hodný právě pro větší kusy masa, jako je ten náš. Pokud budete trhané vepřové péct v troubě, doporučujeme ji vyhřát na 180 stupňů, maso v ní nechat péct půl hodiny, a poté teplotu stáhnout na 150 stupňů a péct minimálně další dvě hodiny. Jirka po upečení maso natrhá vidličkou na kousky, které nechá nasáknout vypečenou šťávou. A pak už můžeme podávat, třeba na toustovém chlebu s oblíbeným dresinkem.

Ohodnoťte tento recept: 

6 hlasů

Další recepty Celý díl