Moučníky a cukroví

Kynuté buchty s ořechovou náplní

20 ks

Těsto

500 g hladké mouky
1 vejce
1 žloutek
120 g cukru
250 ml mléka
vanilkový cukr
60 g rozehřátého másla
půl droždí
citronová kůra
špetka soli
sádlo na vymazání pekáče

Do mísy prosejeme hladkou mouku, přisypeme trochu krystalového cukru, a rozdrobíme půlku kostky droždí. Ve směsi vytvoříme důlek a vlijeme část teplého mléka spolu s rozehřátým máslem. Přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Poté přilijeme zbytek mléka, přisypeme zbylý cukr, přidáme jeden žloutek a jedno celé vejce, opatrně promícháme a nezapomeneme na špetičku soli. Další chuť a vůni dodá buchtám vanilkový cukr a nastrouhaná citronová kůra. Vařečkou vymícháme hladké a pružné těsto, které necháme dvě hodiny kynout.

Ořechová náplň

250 g ml ořechů
200 ml mléka
50 g ml piškotů
50 g medu
50 g cukru
1–2 lžíce rumu
bílek

Do kastrolu vlijeme mléko a přivedeme je k varu. Přidáme nastrouhané ořechy a chvíli povaříme. Přisypeme rozmixované dětské piškoty, krystalový cukr, med a rum. Směs necháme vychladnout a vmícháme jeden bílek.

Další postup

Pekáč vymažeme rozehřátým sádlem. Na pomoučeném válu tvarujeme z kousků těsta kuličky. Ty pak roztáhneme do tvaru placky, na kterou klademe ořechovou náplň. Buchtu uzavřeme jako raneček a okraje přitiskneme k sobě. Klademe do pekáče těsně vedle sebe a jednotlivé buchty pomažeme rozehřátým sádlem, aby se k sobě nelepily. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 45 minut. Po vyjmutí z trouby ještě horké potřeme rozehřátým máslem smíchaným se dvěma lžícemi rumu.

Ohodnoťte tento recept: 

13 hlasů

Další recepty Celý díl