Moučníky a cukroví

Jablečný koláč babičky Heleny

250 dkg hladké mouky
jeden prášek do pečiva
špetka soli
8 dkg cukr moučka
1 celé vejce
10 dkg másla na těsto
2 dkg na jablka
máslo na vymazání formy
3 velká jablka
lžíce cukru krystal
citron
sušené brusinky
4 meruňky (nebo několik sušených)

Hladkou mouky, moučkový cukr a jeden prášek do pečiva promícháme. Přidáme na kousky pokrájené máslo a celé vejce. Vypracujeme hladké těsto a máslem vymažeme koláčovou formu. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Jednu z nich dáme vychladit do lednice. Na náplň koláče budeme potřebovat vypeckované, na kousky nakrájené meruňky. Druhou polovinu těsta rozválíme do koláčové formy. K meruňkám přidáme i nakrájené sušené švestky. Těsto nezapomeneme posypat špetkou soli. Náplň koláče ještě dochutíme sušenými brusinkami a přidáme lžíci krystalového cukru. Hlavní ingrediencí jsou ale samozřejmě nakrájená voňavá podzimní jablka. V hlubší pánvi rozehřejeme máslo, přidáme naši směs a vše důkladně promícháme. Zakapeme citronovou šťávou a poté už můžeme navršit na těsto připravené v koláčové formě. Vychlazenou a ztuhlou část těsta rovnoměrně nastrouháme na ovoce, a pečeme zhruba 30 minut na 180 stupňů. Podáváme poprášené moučkovým cukrem.

Ohodnoťte tento recept: 

21 hlasů

Další recepty Celý díl