Živáňská pečená v troubě

1 kg vepřové krkovice
4 velké brambory
4 cibule
2 červené papriky
250 g anglické slaniny
popřípadě 2 – 3 klobásky
sádlo na potření pekáče
Marináda
2 lžíce plnotučné hořčice, trochu červeného vína, trochu oleje
3 stroužky rozetřeného česneku
1/2 lžičky mletého kmínu
1/2 lžičky sladké papriky
1/4 lžičky rozmarýnu
1/4 lžičky tymiánu
Na naši živáňskou nakrájíme na kostky pořádnou porci vepřové krkovice a oloupeme pár stroužků česneku. Rozetřený česnek smícháme s plnotučnou hořčicí, mletým černým pepřem, tymiánem, sušeným rozmarýnem, sladkou mletou paprikou a mletým kmínem. Přidáme olej, červené víno, a vše promícháme. Jednotlivé kousky masa potřeme směsí a necháme v chladu marinovat. Dále oloupeme a na plátky nakrájí brambory a cibuli. V živáňské by neměly chybět červené papriky, které je třeba zbavit jádřinců a pokrájet na proužky. Na řadu pak přijdou i klobásky a slanina. Pekáč vytřeme sádlem a vyložíme plátky brambor, které posolíme. Na vrstvu brambor navršíme pokrájené klobásky, cibuli, papriky, slaninu a samozřejmě namarinované maso. Pekáč přikryjeme alobalem a pečeme asi hodinu a 20 minut na 220 stupňů, poté alobal odstraníme a pečeme odkryté dalších 15 až 20 minut.
Ohodnoťte tento recept: