Růžový sirup

květy růží – množství dle vlastních možností, ideálně růže z vlastní zahrady (ty, co se prodávají řezané v květinářstvích nejsou nejvhodnější)
biocitron
krystalový cukr, dávkování viz recept
dvě vrchovaté lžičky kyseliny citronové
Nápoj se sirupu
zmražené maliny
čerstvá máta
Z růží otrháme okvětní plátky a ty vložíme do převařené zchladlé vody. Použijeme přitom šťouchadlo, kterým lístky pomačkáme. Přidáme na kolečka nakrájený biocitron. Vše promícháme, a necháme 24 hodin luhovat. Růžový výluh poté scedíme, vsypeme krystalový cukr, kdy na 1 litr výluhu dávkujeme 1 kilogram cukru, přidáme dvě vrchovaté lžičky kyseliny citronové, a mírně povaříme. Sirup poté nalijeme do sterilizovaných sklenic, zavíčkujeme a necháme vychladnout. Z růžového sirupu snadno připravíme lahodný nápoj, do kterého můžeme přidat pár zmražených malin a lístky čerstvé máty.
Ohodnoťte tento recept: