Luštěniny a obiloviny
Bílé fazole po staročesku

400 g bílých fazoli den večer před vařením namočených ve vodě
150 g sušených švestek
100 g másla
20 g hladké mouky
2 lžíce octa
sůl
pepř
Staročeská kuchyně využívala kombinaci chutí, které dnešní strávníkům mohou připadat poněkud neobvykle. Běžně dochucovala pokrmy například sušeným ovocem, tak, jako v případě tohoto receptu.
Fazole uvaříme v osolené vodě doměkka a můžeme je i trochu rozvařit. Z másla a mouky umícháme světlou jíšku, kterou zahustíme uvařené luštěniny. Přidáme spařené sušené švestky. Ty se ve starých receptech vyskytují hojně a používaly se pro svou typickou sladkokyselou chuť. Vše ještě dochutíme octem, solí, pepřem a můžeme podávat.
Ohodnoťte tento recept:
0 hlasů