Sekaná svíčková


1 kg mletého masa (mix hovězí a vepřové)
2 vejce
2 starší rohlíky
150 ml mléka
300 g mrkve
300 g celeru
100 g petržele
3 cibule
50 g slaniny
250 ml smetany
citron, sůl, pepř, cukr
sůl
tymián, bobkový list, nové koření mleté
citronová kůra
Na sekanou svíčkovou budeme potřebovat starší rohlíky nakrájené na kostičky a zalité mlékem. Stejně tak nakrájíme i cibuli. Mletou směs hovězího a vepřového smícháme se změklými rohlíky a cibulí. Přidáme dvě celá vejce, sůl, pepř, kmín, nastrouhanou citronovou kůru a vše důkladně promícháme.
Na sekanou svíčkovou, stejně, jako na tu tradiční, potřebujeme kořenovou zeleninu a cibuli, tedy základ celé spousty dalších českých receptů. Očištěný celer, cibuli, mrkev a petržel nemusíme krájet nadrobno, protože je později rozmixujeme. Další chuť a vůni receptu dodá na kostičky nakrájená slanina. Vše navrstvíme do pekáče, poklademe kolečky citronu i s kůrou, přidáme špetku krystalového cukru, lžičku sušeného tymiánu, pár bobkových listů a trochu mletého nového koření a pepře. Z masové směsi poté tvarujeme koule, které naskládáme do pekáče. Vše podlijeme, pekáč přiklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pečeme asi hodinu, poté sundáme pokličku a dopékáme dalších 15 až 20 minut, dokud maso nezačne zlátnout. Pekáč pak vyjmeme z trouby, upečené masové koule dáme stranou a odstraníme plátky citronu i bobkové listy. Zeleninovou směs přesypeme do kastrolu, podlijeme smetanou a trochou vody, osolíme a mírně prohřejeme. Dochutíme solí, cukrem, pepřem a citronovou šťávou. Vše rozmixujeme na omáčku, do které vrátíme masové koule a necháme ještě chviličku prohřát. Podáváme s brusinkovou marmeládou a noky, ale stejně tak můžeme zvolit i houskové knedlíky.
Ohodnoťte tento recept: