Smrkový sirup a smrková marmeláda

Sirup
3–4 velké hrsti smrkových výhonků
krystalový cukr – dávkování viz níže v receptu
Smrkové výhonky se dají sbírat během května a ve vyšších polohách i v červnu. Mysleme na to, že sbírat bychom měli pouze pro vlastní potřebu a z více stromů, a raději se předem domluvit s majitelem pozemku.
Tři až čtyři velké hrsti smrkových výhonků zalijeme vodou a necháme pod pokličkou povařit cca 10 minut. Poté odstavíme, necháme zchladnout a stát přes noc, nejméně 8 hodin.
Pro výrobu smrkového sirupu je třeba výhonky scedit a řádně vymačkat. Na jeden litr smrkového výluhu dávkujeme jeden kilogram krystalového cukru. Vše povaříme na mírném plameni po dobu hodiny a půl až dvou hodin, dokud se neodpaří přebytečná tekutina. Občas zamícháme.
Sirup poté nalijeme do lahviček a uzavřeme. Uchovávat můžeme při pokojové teplotě, sirup se nezkazí.
Užívání: Pokud nás bolí v krku anebo nás trápí kašel, užíváme třikrát denně lžíci sirupu. Můžeme ale také použít na ztišení záchvatu kašle.
Smrková marmeláda
3–4 velké hrsti smrkových výhonků, půl hrsti si ponecháme stranou
4 ČL citrusového pektinu
300–600 g krystalového cukru dle chuti
šťáva z 1 citronu
Připravíme si stejný základ jako na smrkový sirup (viz recept). Do smrkového výluhu ještě vhodíme hrst čerstvých výhonků a vše rozmixujeme. Citrusový pektin smícháme s malým množství cukru a přisypeme do směsi. Poté přidáme další cukr, citronovou šťávu a povaříme do zhoustnutí. Ještě horké nalijeme do nahřátých skleniček, uzavřeme a necháme vystydnout.
Ohodnoťte tento recept: